... jsou v plném proudu. Co se týče dárků, jsem tak trochu blázen, protože je pomalu sháním a sonduju je na netu už od konce srpna. Vždycky říkám, za chvíli tu budou vánoce. Dárky mám už docela dlouho nakoupené, teď zbývá dokoupit jen nějaké zbytky :-). V sobotu jsem začala péct. Zatím mám rohlíčky, linecké a skořicové pusinky. Dnes budu pokračovati, jen co přijdeme s Vojtíkem z nemocnice. Konečně jdeme na UZ. A devátého na vyšetření do Ostravy. Termín operace? Zatím v nedohlednu, dětí na operační zákroky je moc a moc. Tak super.
Recept na vanilkové rohlíčky, jak je děláme my:
30 dkg hladké mouky, 7 dkg cukru moučky, 10 dkg mletých (pomletých nahrubo) vlašských ořechů - dávám vždy více, 21 dkg másla, 2 žloutky.
Vše zpracujeme dohromady a necháme zchladit v lednici. Plechy vymažeme a pečeme ručně tvarované rohlíčky na 150 stupňů 20 minut. Po upečení obalíme ve směsi moučkového cukru a vanilkového cukru.
Linecké sušenky dělám už třetí rok podle jednoho receptu od cukrářky. Jsou skvělé. Lepší než jsme dělali celé roky "doma".
Recept na linecké sušenky:
420 g hladké mouky, 140 g cukru moučka, 280 g másla + trošinku na vymazání plechů, 4 žloutky, nastrouhaná kůra z jednoho citrónu, marmeláda na plnění (používám domácí džemy nebo extra džem od Hamé, nejčastěji jahodový), směs cukru moučky a vanilkového cukru na obalování.
Ingredience (kromě džemu a směsi cukru na obalování) zpracujeme ve hladké těsto, zabalíme do sáčku a necháme hodinku uležet v lednici (nebo klidně i do druhého dne). Pak na mouce vyválíme (žádné tenounké placky!) a vykrajujeme různé tvary. Pečeme na trochu vymazaném plechu při 160 stupních asi 5-7 minut. Sušenky musí mít světlou barvu, ne do hněda. Obalíme ve směsi cukrů a slepujeme marmeládou nebo džemem.
Kluci mají v pokojíku nástěnku, zatím je jen vánočně nazdobená. Teď jen s klukama něco zimního či vánočního nakreslit a připíchnout. :-) |
Žádné komentáře:
Okomentovat