středa 3. prosince 2014

Nezbytné perníčky

Včera jsme se s Vojtíškem a Šimonkem pustili do perníčků, za chvilku bylo upečeno. Se zdobením jsem si moc nevyhrála, možná někdy jindy :-). Třeba konečně koupit cukrářský sáček :-).
 
 
 
 
 

Zdobil i Šimi.
 
Chuťově jsou perníčky výtečné. Zdobení není moc zdobné, ale to je mi fuk :-).
 
A tady recept na "naše" perníčky, které už léta dělám podle kamarádky. Ta peče miliony perníčků na Vánoce i Velikonoce. Na rozdíl ode mě je má krásně ozdobené, že je skoro škoda takové nádhery požírat :-).
 
65 dkg hladké mouky, 20 dkg cukru moučka, 2 dkg jedlé sody, 2 a půl lžičky perníkového koření, 1 lžička skořice, 4 vejce, 10 dkg tekutého medu, 5 dkg oleje (+ na potření jedno rozšlehané vajíčko).
 
Těsto zpracujeme a necháme 2 hodiny  odpočinout v lednici. Pak ho rozválíme na placku asi půl cm silnou a vykrajujeme různé tvary. Klademe na vymazaný plech a pečeme dozlatova na 160 stupňů cca 10 minut. Po vytáhnutí z trouby potřeme perníčky rozšlehaným vejcem. Vychladlé zdobíme bílkovou polevou. Den dva před konzumací přidáme k perníčkům rozkrojené jablko - perníčky krásně změknou.
 
Poleva: 200 g prosátého cukru moučka, půlka bílku, 1-2 lžíce horké vody + šťáva z citronu.
 
Nebo: 1 hrnek prosátého cukru moučka, 1 bílek, 1 lžička Solamylu, trochu šťávy z citronu rozpuštěné v troše vody.
 
...dnes nás čeká zdobení stromečku. Bude zase hodně barevný!

Žádné komentáře:

Okomentovat