pondělí 23. června 2014

Jablečný závin jinak :-) aneb další mňamka

Před pár dny jsem ochutnala závin, který pekla moje sestra. Byl skvělý, vláčný, jako kdyby takový...slavnostnější, jakoby z lineckého těsta, rozplývající se v puse... Prostě skvělý! Recept získala od své tchýně. Taky jsem ho "vysomrovala" a dneska zkusila upéct štrůdlík. Je hotový! Ale aby byl tak dobroučký, budeme ho moci konzumovat až tak zítra :-). Vydržíme!!! Musíme! :-)
 
Při premiéře radši jedna nohavice :-).


A tady je jednoduchý recept na skvělý závin:
(asi tak na jednu nohavici)
 
30 dkg hladké mouky, 7 dkg cukru moučka, 12 dkg Hery, 1 vejce, půl prášku do pečiva, 1 lžíce mléka, 4 jablka, skořice.
 
Všechny ingredience (samozřejmě kromě jablek a skořice, které máme na náplň) rukama zpracujeme v těsto, je podobné lineckému. Pak ho dáme spočinout do lednice tak na jednu hodinku. Mezitím si okrájíme asi tak 4 jablka, nastrouháme nahrubo a hlavně z nich vůbec nevymačkáváme šťávu! Po hodince těsto vyválíme, naplníme jablky smíchanými se skořicí a cukrem (pokud je zapotřebí), zavineme a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Ničím nemažeme! Pečeme asi tak na 175-180 stupňů... já pekla 30 minut (po desíti minutách jsem mírně zeslabila). Závin by neměl být pečen do hněda, spíš světlá barva, růžová, jako když pečete na vánoce linecké cukroví. Necháme vychladnout a pak dáme do dózy, do alobalu nebo do potravinářské fólie a necháme do druhého dne pěkně rozležet a nasát těsto jablečné šťávy. Je to opravdu skvělé druhý i třetí den.
 
Snad se mi to taky povedlo a zítra si pochutnáme. Každopádně bych příště dělala z dvojnásobné dávky a udělala záviny tři.
 
Jo...včera jsem ušila další část své rozešité kabelky, snad to už konečně zítra nebo pozítří došiju :-). Bude jednodušší, hlavně ať se mi nerozpadne :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat