Právě jsem je dosmažila. Dělala jsem je už několikrát. Mně osobně nejvíce chutnají na druhý den, zbytku rodiny nejlépe hned, jak se dosmaží a obalí :-). Jdeme s dětma odpoledne na návštěvu k babičce, tak jí něco přineseme na zoubek.
Přichystané suroviny... |
Těsto po zpracování v rukách vůbec nelepí, dobře se vyvaluje a lehce se s ním pracuje. |
Na vykrajování kroužků a koleček jsem použila sklenku o průměru 6,5 cm a minipůlku o průměru 2,5 cm. |
Smažila jsem na dvou pánvích zároveň, ať je to rychleji...pozor, rychle se smaží!!! |
A takhle to vše vypadá nasmažené a obalené.
|
Recept na křehké skořicové kroužky a kolečka:
100 g změklého másla, 100 g cukru moučky, 10 g vanilkového cukru, 20 g práškového vanilkového pudinku, 2 celá vejce, 80 g zakysané smetany, 450 g polohrubé mouky, půl sáčku prášku do pečiva, na obalení: moučkový cukr smíchaný se skořicí (Kolik? To už záleží na vaší chuti. Já dávám skořice dost, je to mňamka.)
V míse vyšleháme doběla rozměklé máslo s moučkovým i vanilkovým cukrem a pudinkovým práškem. Do pěny zašleháme celá vejce se zakysanou smetanou a nakonec přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Já už zpracovala pěkně ručně. Z tužšího vláčného těsta hned vyválíme na pomoučeném válu plát silný 5 až 6 mm a dvěma kruhovými tvořítky (já použila dvě sklenky různých průměrů) vykrajujeme kroužky a kolečka. Smažíme na prudce rozpáleném oleji dozlatova. Příprava kroužků a koleček je hodně rychlá. Doporučuji nejdříve zkusit na jednom kroužku. Po usmažení hned vyjmeme, opatrně osušíme papírovým ubrouskem (kladu na tácky obložené ubrousky) a celé obalíme ve směsi moučkového cukru a mleté skořice.
Tip: Pokud se těsto při rozvalování a vykrajování trhá-láme, pak obsahuje moc smetany a přidáme mouku. Pokud pečivo při smažení nedrží tvar a kousky se rozpadají, přidáme opět mouku. Kroužky nesmí být popraskané, ale pěkně hladké. Proto si je dobré vyzkoušet smažení na jednom kroužku. Každopádně mně se z toho nikdy nic nestalo a vždy se mi to povedlo. Jen se připravit na rychlovku :-).
Tip: Pokud se těsto při rozvalování a vykrajování trhá-láme, pak obsahuje moc smetany a přidáme mouku. Pokud pečivo při smažení nedrží tvar a kousky se rozpadají, přidáme opět mouku. Kroužky nesmí být popraskané, ale pěkně hladké. Proto si je dobré vyzkoušet smažení na jednom kroužku. Každopádně mně se z toho nikdy nic nestalo a vždy se mi to povedlo. Jen se připravit na rychlovku :-).
Žádné komentáře:
Okomentovat