Kdo má rád jablečný závin? Já. My. Dělávala jsem z listového těsto, ale toto období již pominulo. Co jsem ochutnala závin z drožďového těsta, už nedělám jiný. Právě jsem ho dopekla. Recept jsem před lety získala od kolegyně z práce, byl od její babičky. Je úplně jednoduchý a hlavně skvěle chutná. A já jsem drožďová :-). A taky o něco radši peču než vařím, takže je to i trochu zábava :-). Dětičky už slintají :-).
O recept se klidně podělím:
1. Kvásek - V hrnku ohřejeme (trochu) cca 125 ml mléka, pak do něj rozdrobíme kostičku droždí a přidáme 2 lžíce cukru moučka. Necháme kynout (cca 30 minut).
2. Náplň - Oškrábeme 1,5 -2 kg jablek, nastrouháme nahrubo, trochu vymačkáme šťávu (pak přecedím a kluci vysosnou), podle chuti osladíme cukrem a vmícháme skořici. Zamícháme.
3. Těsto - Na těsto si do mísy nasypeme půl kila polohrubé mouky, špetku soli, půl lžičky octa, 1 Heru, 1 celé vejce a přidáme nakynutý kvásek. Pořádně to rukama promačkáme, zaděláme na těsto a rozválíme (někdy přidávám ještě trochu mouky, aby se mi těsto nelepilo). POZOR, ZADĚLANÉ TĚSTO SE UŽ NEDÁVÁ KYNOUT! Můžeme tvořit 3 větší nebo 6 menších placek. Poklademe nastrouhanými jablky a zavineme. Dáme na plech a každý závin potřeme mlékem. Hned vložíme do nahřáté trouby, pečeme na 200 stupňů v horkovzdušné troubě cca 10-15 minut, pak pocukrujeme.
Dobrou chuť.
Mňam;)!!!
OdpovědětVymazat