neděle 1. prosince 2019

Hrnkový jablečný koláč

Těsto:

3 hrnky (hrnek - 250 ml) hladké mouky
1 máslo
3/4 hrnku cukru moučka
1 lžička mleté skořice
1 vejce
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
1 špetka soli

Náplň:

4 jablka
2 vaničky tučného tvarohu
1 kelímek zakysané smetany
2 sáčky vanilkového pudingu
5 lžic cukru krupice
1 vejce

Postup:

Změklé máslo smícháme s cukrem, skořicí a špetkou soli. Vmícháme vejce, mouku a kypřící prášek a zpracujeme rukama v těsto. Cca 2/3 těsta natlačíme na dno pekáčku (vymazala jsem ho a vysypala hrubou moukou, použila jsem pekáček 20 cm na 30 cm). Na kostičky si pokrájíme 2 velká jablka (můžou být oloupané či neoloupané), další dvě jablka pokrájíme na plátky. Ty pak dáme na povrch koláče. 

Tvarohy smícháme se zakysanou smetanou (180-200 g), pudingovými prášky, vejcem, cukrem a kostičkami jablek. Směs rozetřeme na korpus, obložíme plátky jablek a posypeme drobenkou ze třetiny zbylého těsta.

Koláč pečeme cca 45 minut při 180 stupních. Výtečné.












Žádné komentáře:

Okomentovat