sobota 5. října 2019

Citronový cheesecake

Dvakrát jsem pekla. Je skvělý. Poprvé podle receptu se dvěma citrony, ale do druhého dne se citronová chuť až moc rozležela, takže s jedním kouskem stačí. 

Suroviny:

1. korpus

280 g sušenek (já použila dva balíčky máslových Clubek Opavia, nebo mohou být Lotus, či BeBe)
150 g změklého másla

2. náplň

1 mascarpone
500 g baleného tvarohu (2 tvarohy po 250 g)
2 kelímky zakysané smetany 
1 umytý citron - nastrouhat kůru + vymačkat veškerou šťávu
4 žloutky
250 g cukru krupice

Postup:

Sušenky vložíme do sáčku a tlučkem na maso rozdrtíme. Sušenkovou drť smícháme se změklým máslem. Dno dortové formy (použila jsem o průměru 25 cm) vyložíme pečícím papírem a natlačíme na něj sušenkové těsto (já jsem ho natlačila nejen na dno, ale i trochu na boky stěny). Uťapeme prsty :-) a na chvíli strčíme do lednice. 

Mezitím v míse smícháme mascarpone, 2 tvarohy, 1 zakysanou smetanu, cukr, citronovou kůru, citronovou šťávu a žloutky. Náplň nalijeme na korpus. Pečeme na 180 stupňů 35 minut, pak povrch potřeme druhou zakysanou smetanou a dáme do trouby ještě na pět minut. Náplň se po upečení jemně třese při pohybu dortové formy. Necháme venku vychladnout a dáme do lednice. My konzumujeme až na druhý den. 

Do náplně můžeme přidat různé ovoce, čokoládu, kakao...







Žádné komentáře:

Okomentovat