sobota 12. listopadu 2016

Kynuté ořechové rohlíčky

Zítra máme oslavu narozenin od Šimonka a mého dědy. 7 a 88 let :-). Mj. upeču i kynuté rohlíčky. Minulý týden jsem je napekla a všichni jsme si pochutnali.

Takže tady jednoduchý recept:

na 24 větších kusů:

těsto: 100 g másla, 80 g cukru moučky, 2 žloutky, 30 g droždí, 250 g polohrubé mouky, 250 g hladké mouky, 250 ml mléka, špetka soli, 1 vejce na potření.

náplň: 170 g ořechů, 90 g cukru moučky, 200 ml mléka, špetka drcené vanilky (neměla jsem - nedala jsem - vůbec nevadí), 1 lžička rumu, 2 lžíce strouhanky.

Postup:

Z poloviny vlažného mléka, rozdrobeného droždí, trošku hladké mouky a cukru necháme vzejít kvásek. Mezitím si dáme do velké mísy obě mouky, sůl, žloutky, nakrájené máslo, cukr a zbylé mléko. Přidáme vzešlý kvásek a vše důkladně rukama propracujeme. Bochník těsta dáme do mísy, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě. Trvá to cca 40 minut.

Připravíme si ořechovou náplň. Rozemleté (rozmixované) ořechy (vlašské) svaříme v horkém mléce, přidáme cukr, příp. vanilku, rum a strouhanku. Těsto rozdělíme na 3 díly. Z každého vyválíme kulatý plát a pak radýlkem nakrájíme na 8 trojúhelníčků. Na každý dáme hromádku ořechové náplně, zatočíme a zahneme do tvaru rohlíčku. Poskládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě chvíli kynout. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 15-20 minut. (stačilo 15 min.)

Tip: Zítra budu dělat poloviční rohlíčky - bude toho dvojnásob a menší se budou lépe jíst.



Žádné komentáře:

Okomentovat